bilder på diplomen

Hej alla läsare! Tänkte bara lägga till lite från Johannas inlägg tidigare idag. Hon nämnde att vi gick runt och gav ut diplom idag till dem fyra restaurangerna som har medverkat. Men innan det så var vi hos rektor Björn på vår skola och blev sponsrade till några snygga ramar som vi skulle köpa, det blev svarta ramar för både jag och Johanna tyckte att det var snyggast! Alla restauranger blev jätte glada och tackade för ett gott samarbete, jag tror att alla vi pratade med blev lite förvånad att vi fått in pengar till 1800 skolmåltider!
Tack till: Einars konditori, Cactuz salladsbar, Pias Café och Pita!

Jag (Amanda) med diplom.
och min kära Johanna med diplom!
Nu återstår bara slutklämmen av projektet, redovisningar här kommer vi!
/Amanda

skickat tillbaks bössor..

Hejhej alla läsare!

Projektet börjar närma sitt slut, och det kände vi verkligen idag!

Vi har lämnat ut diplom och skickat iväg bössorna tillbaka till FN föreningen i Stockholm. Det känns härligt men ändå tråkigt. Men resan är ju inte slut än! Vårat tankesätt finns ju kvar, och ni är förhoppningsvis också inspirerade och gör något själva. Snart kommer ett inlägg om vår personliga utveckling inom detta projekt, hur mycket man förändras och växer som person.

 


 

Men i detta inlägg tänkte jag berätta mer om hur det har gått till när vi har fått bössor, skickat tillbaks dem och sådana praktiska saker som ni kanske funderar över. Det är ju inte lätt att förstå hur allt går till!

Först och främst så tog vi kontakt med FN, som vi har berättat i tidigare inlägg. Vi berättade om vår idé och de hjälpte oss med alla funderingar. Vi frågade om de kunde skicka bössor till oss och ställde alla möjliga frågor om projektet tex: kan kunderna betala med kort? Hur skickar vi in pengarna? Och massa andra frågor! Det är så mycket frågor som uppstår när man gör en insamling. Jag tänkte svara på de frågor som vi hade i början, så att ni förstår lite bättre hur det går till!

 


 

Frågor och svar!

Kan kunderna betala med kort?: Nej kunderna lägger pengar i bössorna.

Vart skickar FN bössorna?: FN skickade bössorna till vår skola med massa annat material och om vi har velat ha mindre saker t.ex plomber till bössorna har dom skickat det hem till brevlådan. Om det har varit något vi behövt så har vi bara kunnat maila dom !

Kostar det något att vara med?: Nej, restaurangerna behöver inte betala något, och vi behöver inte betala för material.

Hur skickade vi in pengarna?: Vi tömde bössorna och la allt i en påse. Sedan gick vi till banken och överlämnade den här påsen och skrev vilket konto de skulle sättas in på. ( FN:s 90-konto) Så räknades pengarna på banken och sedan satte in dem på deras konto.

Hur skickade vi tillbaks bössorna? : FN skrev att de kunde skicka som ett porto typ som man sätter på kartongen, så kostar det inget för oss att skicka tillbaks dom. Så den kom på posten, och vi la bössorna i en kartong och sedan klistra på den där portolappen! Sedan gick vi till posten så ordna dem resten.

Hur fick vi diplomen: Samma här, vi mailade FN om diplomen och de fixade dem åt oss! FN har varit väldigt insatta i vårat projekt och hjälpt oss med mycket.

Är det något mer ni undrar över, hur vi har gått tillväga, så är det bara att kommentera.

/ Johanna


fn-kurs

Hej alla!
Det var ett tag sen det skrevs något i våran projektblogg..
Vi är ju klara med insamlingen så nu återstår några moment.
Vi ska :
  • redovisa om vårat projekt ( för andra samhällselever antagligen )
  • skriva ett PM ( en rapport ) om projektet
  • ha lite handledningar med vår handledare, utvärdera och så !
Sedan är projektkursen slut.. Men även fast själva projektet är klart, så kommer vi fortfarande bära med oss detta tankesätt och säkert fortsätta med andra saker! Jag ( Johanna ) var faktiskt på en FN kurs i fredags! Det var en A-kurs, och då lärde jag mig mer om FN, vad de gör, deras historia osv! Så nu är jag lite mer utbildad och kunnig. Det är sådana saker som ni också kan göra! Såhär såg schemat ut för A-kursen:

Kursprogram:

10.00 – 10.15   Presentation av dagens program och FN-förbundet

10.30 – 11.00   Aktuellt i FN – diskussion och frågor

11.00 – 11.45   FN:s tillkomst, huvudorgan och budget

11.45 – 12.00   PAUS

12.00 – 12.30   FN:s tre huvuduppgifter: 1. Mänskliga Rättigheter

12.30 – 13.30   LUNCH (på egen hand och egen bekostnad)

13.30 – 14.00  FN:s tre huvuduppgifter: 2. Fred, säkerhet och nedrustning

14.00 – 14.30   FN:s tre huvuduppgifter: 3. Utveckling och fattigdomsbekämpning

14.30 – 14.45   FIKAPAUS

14.45 –15.30    FN i fält: Så arbetar FN i Darfurfrågan

15.30 – 16.00   Frågor och svar

16.00 – 16.30   Avslutning


PS. om du är intresserade av FN och vill göra något, så kanske referensgruppen är något för dig. läs mer om det här :
http://www.fn.se/ung/hant-och-sant/sok-till-referensgruppen-2011/
Kram Johanna!

svar på frågor!

Postat av: jag leder!

Om ni fick ha en samla-in-pengar-bössa vart ni ville i hela sverige, vart skulle den stå då? :D

SVAR:

johanna; oj vilken bra fråga! jag skulle vilja ha överallt egentligen så att fler skulle hjälpa andra människor. men om jag får välja ett ställe så väljer jag något stort köpcentrum, eller någonstans där det finns mycket folk dagligen .. så att människor kan stanna upp i all stress och tänka till. kanske skänka lite pengar och en tanke till andra som har det svårt. de kan vara en tankeställare för många !

amanda; kanske hos kungen? han är ju rik!


Postat av: Sirpa

Vad är det ni har lärt er av ert projekt som ni tyckte var bäst?

SVAR:

johanna; att det inte är svårt att göra något för världen. det har vi sagt hela tiden men nu är det bevisat för oss själva inte minst. dessutom har jag lärt mig att det är så inspirerande med främmande möten. vi har träffat massor av människor som har gjort otroliga saker i sitt liv. man lär sig mycket om sig själv också när man träffar massa nya människor. och jag har helt ändrat mitt tankesätt!

amanda; jag håller med Johanna som vanligt. men för mig har det största vart friheten i projekt arbetet. vi har ju fått göra vad vi vill och spendera tiden hur vi vill. ja trodde aldrig att framförallt ja skulle lyckas med det, stort ansvar! så jag måste säga att ja har kunnat se vad jag kan göra, även en liten insamling kan ju göra stor skillnad och det har vart roligt att se.

 

Postat av: niclas

Vad är ni mest nöjda med, att ni har fått in så mycket pengar till barnen eller att ni har fått en så härlig respons från alla ställen ni har varit på? :)

SVAR:

johanna; både och såklart! det är kul att vi har kunnat hjälpa så många barn eftersom folk har skänkt pengar. men det är också kul att alla har tyckt att det har varit en bra idé och trott på det vi gör!

amanda; pengarna är såklart vårt mål med insamlingen, att kunna göra något för iaf några barn som inte har det så bra. men den fanatiska responsen har gjort att jag orkat gå vidare med insamlingen så det har verkligen vart ett +!


Postat av: Elin

Hej!

Nu fattas det lite svenska bokstaver men jag hoppas att ni kan lura ut vad jag skriver anda.

Vilket har varit det som forvanat er mest da det kommer till ert projekt?

SVAR:

Det som har förvånat oss mest är all respons vi har fått! hur roligt som helst. och att vi har fått göra så mycket mer än att bara samla in pengar, tex prata om vårat projekt på FN-dagen, bli intervjuade, åka på seminarium osv! :)

Hur ser projektets framtid ut?

Nu är pengarna inskickade till FN iallafall. men vi ska göra powerpoint presentation och berätta om vårat projekt för elever som går i ettan och tvåan på agneberg och margretegärde. De som går samhällslinjen. Sedan ska vi skriva en uppsats/rapport typ, som alla ska göra i deras projektarbete. sedan är det slut med själva projektet, men vi hoppas att få göra liknande saker i framtiden!

Om ni fick andra pa nagonting, som galler projektet, vad hade det varit?

SVAR:

johanna; jag är nöjd med allt faktiskt! jag är så stolt över mig och amanda att vi genomförde detta.. vill faktiskt inte ändra på någonting :) kanske skulle bloggat lite mer hihi!

amanda; håller med Johanna. men om ja skulle ändra nått på det så hade ja velat göra projektet större men då krävs mer tid och det har vi inte haft. hade vart kul att gjort någon form av "gala" eller någon loppis.

Ar de snalla folket pa FN? Hur kom ni i kontakt med dem?

SVAR:

johanna; otroligt snälla och hjälpsamma! de har hjälpt oss med frågor, material och i stort sett allt. vi mailade dem först och sen har vi haft löpande kontakt på telefon och via mail. och sen har vi träffat ungdomssekreteraren när hon var i uddevalla. dessutom är vår handledare med i uddevallas FN styrelse så hon har bra kontakt med dem, och hon har också varit till stor hjälp.

amanda; dem är väldigt hjälpsamma i jämförelse med alla andra utanför skolan som jag någonsin haft kontakt med. aldrig stött på något liknande och det märks väldigt att dem vill engagera andra! och de smittar av sig...Som johanna säger så har vår handledare Marion hjälpt oss otroligt mycket och hon sitter i Uddevallas FN styrelse. så tack för det :)

Kramar pa er och valdigt imponerad av det ni gjort! http://endoelin.blogspot.com/


Postat av: Håkan

Vart ju ett mycket lovande arbete.
Kommer ni att fortsätta på annat vis?
Är ju ett projekt som borde få en chans att vidare utvecklas. 
Jätte bra jobb.

SVAR:

johanna; Jag vet inte om vi kommer fortsätta med just detta, men kanske med andra saker. restaurangerna som har deltagit får faktiskt ha kvar bössorna om de vill, men då är det inte vi som tömmer dom. jag kommer fortsätta hjälpa på andra sätt tror jag, men inte genom detta projekt. tack så mycket! :)

amanda; tack för snälla ord! jag kommer nog inte fortsätta med liknande projekt direkt efter detta, kanske i framtiden, men min inställning som människa efter projektet har ändrats och genom mitt nya tankesätt kommer jag definitivt påverka andra också.


Postat av: frida magnusson

1.hur kommer de sig att ni valde detta som projektarbete?

SVAR:

johanna & Amanda; amanda hade varit på ett UNG läger med FN, så hon fick medlemsmail från dem. och där läste hon om FN projektet "skolmat blir kunskap" och frågade mig om jag ville göra projektarbete utifrån det.. och det var en självklarhet för oss båda egentligen. vi satte igång direkt, och det kändes så rätt!


2.amanda: är johanna en bra partner? och tvärtom

SVAR:

johanna; amanda är en grym partner på alla sätt och vis. när det har stått still i projektet har hon peppat oss båda och kommit med massa förslag om hur vi ska gå vidare. hon har också haft ett toppenbra humör hela tiden och fått oss att kämpa på. vi kommer bra överrens också, så det har inte varit några större svårigheter att ha henne som partner :)

amanda; ja du... synd att ja inte kan säga detsamma ;) ne ja skoja bara. det har vart en underbar tid med projektet och jag och Johanna har lärt oss mycket om samarbete och partnerskap som har verkligen fungerat över en lång tid! det har vart skönt för oss båda om någon har känt sig lite nere så har man någon att luta sig på. hon får MVG utav mig!

3.vad vill ni uppnå med erat arbete?

tycker ni gör ett skitbra jobb brudar! puss och kram frida

SVAR:

johanna & amanda; det vi främst vill uppnå är ett ökat engagemang bland alla och att inspirera. därför ska vi ( som jag tidigare skrev i detta inlägg) berätta om detta projekt för yngre elever. och det är därför vi har denna blogg också :) men vi ville ju också skänka pengar för att kunna göra skillnad.

http://justanotherbloogg.blogg.se


hoppas ni fick svar på era funderingar !

kram johanna och amanda


RSS 2.0