frågestund!

Nu drar vi igång en liten frågestund! Ni kanske undrar vad FN är? Hur vi fick idén till detta? Om ni kan göra nåt liknande själva osv. Så passa på att fråga oss nu :) Kommentera detta inlägg!! Så svarar vi på era frågor nästa vecka.
/ Johanna & Amanda

sista dagen

Hallå alla!
Idag är det en stor dag för vårat projekt. Vi ska nämligen hämta in bössorna från restaurangerna! De har varit ute några veckor mer än väntat, men det är ju bara positivt! För då har säkert fler människor fått upp ögonen för detta och själva blivit inspirerade.. Vi kanske har fått in lite mer bidrag också, vilket är toppen!

Vi har redan räknat pengarna som vi fick in på FN-dagen, då vi pratade på museet. Dock vill jag inte avslöja något än, det är top secret! Tyvärr läsare, men ni får vänta några dagar!
Men när vi har räknat och skickat in alla pengar, så kommer vi nog berätta i bloggen hur mycket vi fick in.. förstår att ni är nyfikna.. :)

Jag och Amanda vill tacka alla som har lagt ett bidrag och restaurangerna som har valt att ställa upp och ha en bössa: Pita, Cactuz, Einars och Pias Café. STORT TACK!!
/ johanna
fortsättning följer...

världens forum!

Hejhej Johanna här!
I det tidigare inlägget berättade Amanda om världens forum tema afrika.. Vi åkte till Ljungskile Folkhögskola över en helg och var på föreläsningar, seminarium och work-shops som handlade om just Afrika. Det var mycket globala frågor och miljöfrågor. Men amanda har redan skrivit om det mesta, så jag tänkte istället lägga in bilder från den roliga och intressanta helgen!

LÖRDAG:
Här är trötta amanda, på morgonens första föreläsning. Susanne Hedman pratade om globala utmaningar och hur vi kan möta dem.
Här sjöng och spelade några duktiga elever afrikanska låtar!
Lasse Berg föreläste om den goda människan
Amanda i väntan på seminarium
Sara&Aram pratade om Sydafrika och utveckling. De hade själva varit där och pratade om sina erfarenheter och om fotbolls-VM var bra för landet.
Amanda testar livets lotteri på internet! Då får man testa vart man skulle födas ifall alla hade en chans till i livet att födas på nytt. Amanda hamnade i Kina.
Man fick välja bland olika work-shops. Jag o Amanda valde att vara med och laga afrikansk mat, här är kökschefen!
Här är vi inne i köket.
Såhär blev dukningen inför den afrikanska festen!
Efter den stora buffén så fick vi se när Rakadjul dansade, spelade trummor och sjöng.
Rakadjul!
De dansade till massa afrikansk musik, och sedan fick de som ville gå upp och dansa..Sedan var dagen slut!

SÖNDAG:
Stefan Edman pratade om "Recept för en bättre värld, att ro mot framtiden med två åror " Rektorn Tomas Rydsmo var också med och pratade. Sedan var det avslutning med ett hopp om en framtid för alla!
Fler bilder kommer!
/ Johanna

Afrika i Ljungskile!

Hej alla läsare! Jag kom precis hem från Världens forum i ljungskile som jag och johanna har spenderat helgen i. Vi blev bjudna utav FN i Uddevalla eftersom vi är aktiva med vår projekt där (antar även att dem tycker att det är roligt att vi ungdomar vill ut på globala forum och lära oss mer) Helgen började med att vi lämnade sista lektionen och Johanna ville skynda till tåget (Det var en och en halv timma kvar innan tåget gick.) Antar att hon var väldigt ivrig ;) Vi kom sedan till högskolan i Ljungskile där vi checkade in. Vi fick bo i källaren på skolan (jätte kallt med massa konstiga ljud på natten) så vi bytte sedan rum dag nummer 2. Men resan fick ändå 5 FN-betyg av 5 av mig, så vårt boende blev uppvägt av alla underbara människor och föreläsningar.Nu till det viktiga! vi hade massa olika seminarium och allt handlade om globala frågor med inriktning Afrika. Min favorit föreläsning var om människans historia och att vi var den arten som överlevde tack vare att vi samarbetade, och det är nått vi måste göra i världen nu också. En annan föreläsning var när vi pratade om VM i Sydafrika var bra eller dåligt. Både att Afrika "sattes på kartan" vilket vi anser att det är bra och de negativa var bland annat att man tvångs flyttade massa fattigt folk bara för att inte visa fattigdomen och misären, även att inga pengar gick till folket utan det kostade bara alla genom att skattepengarna gick till att bygga nya arenan. Vi hade sedan diskussioner och det blev många tårar till både diskussionerna och filmen Rwanda!

Om ni vill vara med på något liknande så finns det massa organisationer och skolor som ordnar kurser/liknande som går på helgerna kolla eran kommuns hemsida. Håll era ögon öppna, och våga gå dit för det är verkligen värt det! Hoppas att Johanna skriver lite här också för jag har med stor säkerhet missat massa roliga saker som vi har gjort. bland annat när vi lagade Afrikans mat och dansade så hon kommer lägga ut bilder på det ;)
Ställ gärna frågor, Kram Amanda!

filmer

Hejhej!
Här är två filmer som FN-förbundet har lagt ut på facebook. Det handlar om de projektet som vi samlar in pengar till! Kolla gärna:
/ Johanna

hur vi har gått tillväga

Hej alla läsare!
Vi har haft en dag i skolan där vi gav och fick respons på varandras arbeten. Vi fick mycket tips gällande bloggen, bland annat att vi kunde skriva "Inside-information" alltså hur vi har gått tillväga med allt t.ex FN dagen på museet. I detta inlägg ska vi också berätta om vad vi har för kontakt med FN och hur de hjälper oss med projektet.
När vi startade projektet "Skolmat blir kunskap" började vi att maila ungdsomssekreteraren Sofia Jagbrant! I mailet berättade vi om våran idé och vad vi hade tänkt att göra. Det var så vi fick kontakt med henne. Hon svarade på vårat mail och tyckte att det var en bra idé. Sen dess har vi haft löpande kontakt med henne. Hon har skickat bössorna och allt material till oss, och vi behöver inte betala för det. Hon har gett oss tips och råd på vägen, och hon har i stort sett hjälpt oss med det mesta. Om vi har några frågor så kan vi ringa eller maila henne. Vi har också träffat henne personligen och pratat om projektet då hon var på besök i Uddevalla. Här är hennes mail om någon vill kontakta henne: Sofia.Jagbrant@fn.se. Ni kan kontakta henne om ni är sugna på att starta något eget projekt eller om ni har några frågor.

Vi har också fått frågan hur vi gick tillväga när vi pratade på museet. Det var på FN-dagen, och FN-föreningen i Uddevalla skulle prata där. Vår handledare är med i styrelsen här i Uddevalla, och det var hon som fixade så att vi kunde berätta om projektet. Men om ni vill göra något liknande så kan ni säkert höra med olika ställen om ni vill prata där ni bor. Eller hör med FN-föreningen i eran stad, de kan nog hjälpa er!
amanda innan intervjun med bohusläningen
Om ni har några mer frågor så kommentera, eller håll utkik efter vår frågestund som vi ska ha inom kort.
/ Johanna o Amanda

osjälvisk status

Hejhej johanna här!
Jag tänkte berätta om en superbra sak man kan göra för att stödja FN:s arbete. Det kallas "en osjälvisk status".
Man bidrar till akuthjälp och förebyggande arbete i utsatta områden i världen. Jag har gjort det nyligen, och man kan publicera det på sin facebook eller twitter sen. Man kan välja mellan massa olika saker som man vill hjälpa till med, välj det som ligger dig närmast hjärtat!
Några exempel: "Lär föredetta barnsoldater att läsa och skriva i Bukavu, Kongo " Lär en minskadad flicka i Trasek Chrum , Kambodja, att gå igen" " Dela ut jordnötspasta till småbarn och gravida i Port au Prince "
Det finns 27 olika alternativ att välja mellan, och det kostar 20 kr att betala med mobil eller med kort.
Agera osjälviskt!: http://osjalviskstatus.fn.se/
Såhär blev det på min facebook:
Kramar johanna

Höstlovet avklarat!

Ursäkta för dålig uppdatering, men vi har faktiskt haft ett riktigt skönt höstlov! Jag och Johanna har nyss anmält oss till en "Afrikans helg" som kommer att inträffa nästa helg!
Detta står på deras hemsida:
Kom till ett spännande och omtumlande forum, med föredrag, seminarier, workshops, film, musik, dans, mat och möten på temat Afrika. Vi skapar en mötesplats för viktiga frågor. Vad är utveckling? Vad är rättvist? Vad är hållbart? Hur och var kan jag engagera mig? Hur kan jag komma ut i världen?

Det låter jätte spännande och vi ser fram emot det jätte mycket! Förhoppningsvis tar vi massa bilder och lägger ut här! Vill också påminna er om att ni kan ställa frågor här om ni behöver hjälp med något angående om ni vill starta projekt inom FN, så kan vi lotsa er vidare!

Ha en bra Skola/Arbets vecka, over and out :)


RSS 2.0